Hogyan tudsz nálunk jogsit szerezni, ha külföldön élsz?

likedriveAutomata jogosítvány, Autósiskola infók, E-learning KRESZ, Elsősegély tanfolyam6 Comments

jogositvany

Sokszor találkozunk olyan kérdéssel, hogy aki külföldön él, az tud-e itthon tanfolyamot végezni rövid idő alatt, intenzív vezetésórákkal. A válasz természetesen az, hogy igen…, és hogy attól függ.

Nézzük, mitől függ?

1. Többször haza tudsz jönni a tanfolyam miatt?

A beiratkozáshoz nem kell feltétlenül hazajönnöd: a jelentkezési lapot személyesen a tanulónak a saját kezűleg alá kell írnia, de e-mailen el tudjuk küldeni neked a jelentkezési lapot, és  aláírt eredeti példányt eljuttathatod hozzánk postán is, a tandíjat pedig átutalhatod.

A beiratkozás környékén azonban mindenképpen haza kell jönnöd Magyarországra, mert az orvosi alkalmassági vizsgálatot csak magyar háziorvos állíthatja ki. Az orvosi alkalmassági szükséges lesz a KRESZ elméleti vizsgára való jelentkezéshez. A vizsgára mi jelentjük le a tanulókat, és csatolnunk kell az orvosi alkalmasságit, amit e-mailen is elküldhetsz. 

A beiratkozás után azonban egészen az elméleti vizsgáig nem fontos Magyarországon tartózkodni, mert az e-learning tanfolyam (a KRESZ és az elsősegély is) online elvégezhető, és 9 hónap áll rendelkezésedre, hogy a beiratkozástól kezdve eljuss az első elméleti vizsgára.  Az e-learning tanfolyamhoz egy belépési kódot küldünk majd e-mailben rögtön a beiratkozás után.

Az e-learning tanfolyam akár pár nap alatt is elvégezhető, de figyelni kell arra, hogy az online hozzáférés végleges (időtávban és a tanulással töltött órák számában is). Kilencven napon keresztül, összesen hatvan óra időtartamban használhatod az online tananyagot. Figyelem, a 90 nap a beiratkozástól indul, nem számít, hogy mikor lépsz be először a felületre. Pótórákat lehet venni e-learningből is, 10 pótórát használhatsz fel így 30 nap alatt. Amikor befejezted az online tanfolyamot, akkor a rendszer értesít minket erről, és le tudunk jelenteni vizsgára.

2. Ha kapsz egy vizsgaidőpontot, azon meg tudsz-e jelenni biztosan.

Az elméleti vizsgára való jelentéstől (vagyis az e-learning befejezésétől) fogva jelenleg 3-5 hétre kapnak általában időpontot a tanulók a hatóságtól, erre természetesen nincs ráhatásunk, ha nagyon nem jó az időpont, egyszer lehet újat kérni, későbbre, de mindig a hatóság kínálja fel a lehetséges vizsgaidőpontokat. Így, akinek előreláthatóan és hosszú távon nagyon rugalmatlan az időbeosztása a hazautazás szempontjából, annak nem érdemes belevágnia, mert a 9 hónapból nem szabad kicsúszni.

3. Hajlandó vagy-e automatán tanulni?

A kötelező vezetésóraszám 30, de azért általában ennél több szükséges, főleg a manuális váltós autón. Aki nagyon rövid időre, mondjuk 3-4 hétre tud csak hazajönni a gyakorlati órák miatt, annak azt szoktuk javasolni, hogy válassza az automata váltós tanfolyamot, amivel csak automata váltós autót vezethet, de később bármikor megcsinálhatja  a hagyományos váltóra érvényes forgalmi vizsgát is. Az automata váltós tanulás sokkal egyszerűbb és gyorsabb ugyanis. A későbbiekben manuális jogsira cserélheted egy egyszerű forgalmi vizsgával, ehhez nem kell pótórákat venned, csak bejössz a suliba, és lejelentünk vizsgára.

4. A vezetésórákra bármikor tudsz jönni?

Ha napközben tudsz jönni vezetni, akkor heti több alkalommal is vehetsz órákat. Ha sikerül a kresz vizsgád, akkor akár azonnal is jöhetsz vezetni, de amint írtuk, az egyénenként változó, hogy a 30 óra kötelező vezetés elég-e. A rutinpályán napi 2, a forgalomban napi max. 4 órát lehet venni egy nap alatt a jogszabály szerint. Hogy mindez mennyi idő? 2 hét alatt ennyi órát venni nem lehetséges, a 3 hét már valószínűbb, de ehhez az szükséges, hogy az oktatóval előre egyeztess az intenzív tanfolyam iránti igényéről. Ezalatt az idő alatt érdemes a Vöröskeresztnél letenni az elsősegély vizsgát, mert az kell majd a jogsi átvételéhez. A forgalmi vizsgára akkor jelentkezhet a 30 óra elteltével tanuló, amikor akar, de érdemes annyit vezetni, hogy kölcsönösen úgy érezzük, bátran belevághat.

Ezután, ha minden vizsga sikerül, akkor már csak a jogsit kell elkészíttetni, amihez szintén személyesen kell befáradni egy okmányirodába. Mert azt még nem is mondtuk, hogy magyar lakcím szükséges a magyar jogosítvány megszerzéséhez. 🙂

Szóval, gyertek bátran, külföldről is hozzánk, de időzítsetek úgy, hogy a beiratkozástól számított 9 hónapon belül el kell jutni az első KRESZ vizsgára, és egy éven belül pedig sikeres KRESZ vizsgát kell tenni. A sikeres forgalmi vizsgára már több idő, azaz két év van. Ez a két év a sikeres elméleti vizsgától számítódik. Nem érdemes azonban eddig húzni 🙂

Kép forrása:

Designed by Freepik

6 Comments on “Hogyan tudsz nálunk jogsit szerezni, ha külföldön élsz?”

 1. Engem érdekelne az online kresz csak az lenne a baj, hogy én Olaszországba lakok pár éve és meg nem beszélem olyan jó az Olaszt ezért is szeretném inkább otthon lerakni gyakran megyek haza látogatóba ez nem lenne gond csak mik kellene hozza hogy letehessem meg hogy működik ez?

  Előre is köszönöm a választ

  1. Kedves István, a Jelentkezés oldalunkon található űrlapot töltse ki, és kollégánk elküldi Önnek a jelentkezési lapot. A továbbiakat megbeszélheti vele, illetve a teljes folyamat részletes leírását megtalálja cikkünkben.

 2. Sziasztok!Az lenne a kérdésem,hogy ureigenes magyarorszagi lakcím elegendö-e? Tartósan németorszàgban élek,àllandò lakcimmel.Vàlaszukat elöre is köszönöm.Üdvözlettel Katalin Lang

  1. Kedves Katalin, a magyar jogszabály szerint min. 6 hónapig érvényes magyarországi bejelentett lakcím szükséges ahhoz, hogy a Kormányablakban kiadják a jogosítványt.

 3. Ha valaki életvitel szerüen 6 hónapnál régebben él külföldön ott kell vizsgáznia! Ez igaz? Állitólag ilyen esetben nem érvényes a magyar jogsi! Van erre valami EU-s szabályozás? Vagy állhír az egész!?

  1. Kedves Gyula, a magyar jogszabály szerint min. 6 hónapig érvényes magyarországi bejelentett lakcím szükséges ahhoz, hogy a Kormányablakban kiadják a jogosítványt. Vagyis tanfolyamot végezni és vizsgázni épp lehet, csak nem veheti át a jogsit, ha nincs mo-i lakcíme.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.