A hét leggyakoribb azonnali bukás ok a forgalmi vizsgán

likedriveAutomata jogosítvány, Autósiskola infók, Vezetés a forgalomban18 Comments

likedrive_autosiskola_budapest_lexus

Életed egyik legmeghatározóbb eseménye lesz a forgalmi vizsgád. Hogy erről a kivételes eseményről egyes számban beszélhess, igencsak ott kell lenned fejben. A gyakorlás is fontos, persze. De mire a vizsga napja elérkezik elvileg már mindent tudnod kell ahhoz, hogy egy sikeres vizsgát tudhass magadénak. Miért fordulhat mégis elő, hogy egy tanuló megbukik? Nos, általában olyan okok vezetnek a sikertelenséghez, amihez bizony nem kell más, csak odafigyelés. Összeszedtük a leggyakrabban előforduló bakikat, amiket jellemzően a vizsgadrukk miatti figyelmetlenség okán követnek el a tanulók.

1) Nem engeded át a gyalogos a zebránál.

Azt gondolod, hogy az a gyalogos a zebra előtt csak úgy álldogál, hiszen semmivel nem jelezte, hogy ő bizony most itt át akar kelni. Neked ezen nem kell gondolkodnod. Gyalogos a zebra előtt = megállás. El kell engedned, méghozzá megállással, és csak akkor indulhatsz tovább, ha elhaladt előtted. Ezt az amúgy kötelező feladatot a legtöbb gyalogos elegáns gesztusnak tartja, így kedves mosolyokat is bezsebelhetsz cserébe. Már csak ezért is megéri, ha a sikeres vizsga nem lenne elég erős motiváció.

2) Jobbkezes utca. Balul sül el, ha nem veszed észre, akkor is, ha nem kell belenyúlnunk a pedálba, mert épp nem jött senki.

A jobbkezes utcát, vagyis az egyenrangú útkereszteződést gyakran nem jelzi külön tábla. Ha a jobbról jövőnek nincs macisajtja, akkor bizony el kell őt engedned. De ez még nem minden. Olyan, megfelelően alacsony sebességgel kell megközelítened a kereszteződést, hogy a jobbról jövő számára egyértelmű legyen: ha ő jön, te megállsz. Különösen télen, csúszós úton kell odafigyelni erre a “megfelelően alacsony” sebességre, hiszen könnyen belecsúszhatunk a kereszteződésbe, vagy rosszabb esetben a másik járműbe.

3) Balra kanyarodás egyirányú utcából – a jobb oldali sávból…

Közkedvelt bukási megoldás. Aki egyirányú utcából akar balra kanyarodni, annak balra kell húzódnia. Ha azonban kiegészítő tábla jelzi, hogy kerékpárral mindkét irányban lehet közlekedni, akkor nem teljesen kell balra húzódni, figyelj, hogy az autód és a padka között férjen el egy biciklis. És, hogy honnan tudod, hogy ahol épp vezetsz milyen utca? Hát az elején lévő tábláról és kiegészítő tábláról! Szóval, figyelj, már az utca elején erre.

4) Kanyarodás előtt nem fordítod el a fejed, csak a tükörbe pillantasz.

Rontani tudsz a helyzeten, ha miután észbe kaptál, a vizsgabiztosnak magyarázni próbálod, hogy te bizony 360 fokos látással rendelkezel. Bizony, úgy kanyarodunk, hogy belenézünk az oldalsó visszapillantó tükörbe is (fejed elfordításával!), illetve bele kell nézned a holttérbe is. A helyes sorrend, és nem csak a forgalmi vizsga alkalmával:

1. irányjelzőt kirakod

2. középső és oldalsó visszapillantó tükörbe nézel

3. fej elfordítással a holttérbe tekintesz

5) Mennyi? 30! – avagy azok a lehetetlen sebességhatárok.

Ezt bizony figyelni kell. Mindig. A vizsgára is érvényes, hogy nem vezetünk rutinból. Egy 30-as tábla bármelyik reggel ott viríthat a megszokott útvonaladon is.

6) A SIKK-es indulás SIK-es lesz.

Vagy nem pillantasz Körbe, vagy behúzott Kézifékkel gyötröd az autót és az oktatód idegeit. A vizsgabiztos már megszokta az ilyesmit, gyakran találkozik kevésbé SIKK-es indításokkal. Ezzel együtt nem díjazza, nagyon nem, úgyhogy csak elegánsan, ha jót akarsz.

7) BSZEU, azaz Busszal Szemben Elkövetett Udvariatlanság

A buszt lakott területen belül ki kell engedned, ha irányjelzővel, becenevén indexszel jelzi, hogy el akar indulni a megállóból. Tehát a megállóban álló busznak mindig figyeld az irányjelzőjét. Ha el akar indulni, jelzi majd.

Ha szeretnél a lehető legmagabiztosabb lenni a vizsgán, akkor gyere automata váltós tanfolyamunkra! A járműkezelést sokkal könnyebben megtanulod majd, így több energiád és időd marad a forgalomra.

18 Comments on “A hét leggyakoribb azonnali bukás ok a forgalmi vizsgán”

 1. A vizsga elején történő kormány- és fékpróba kihagyása szintén azonnali bukás, és könnyen elfelejti az ember, ha izgul.

 2. Én ma vizsgáztam. Ment is minden jól igaz a parkolást 2 javitassal de meg csináltam, már vissza felé tartottunk a rutin pálya előtt voltunk 5 méterre és megpadkaztam egy kicsit az autót és meg is buktattak. Kissé igazságtalanságnak gondolom mert előttem át engedtek egy embert aki kapu be járóba parkolt…

 3. Szerintem az nem tul jó ötlett ha a könyü vizsga miatt kell automata auton vizsgázni.Úgy gonfolom nem mindenkinek van olyan.De ha azzal tanul meg a sima manuál váltot nem fogja érteni.(tisztelet a kivételek).

  1. Kedves József, aki automatán tanul, az csak automatát vezethet, ez a jogsijába is be van írva. Ha valaki később szeretne manuális váltós autóra áttérni, akkor egy manuális váltós forgalmi vizsgával megszerezheti az arra is érvényes jogosítványt.

 4. Sziasztok!Vizsga előtt vagyok,ez lesz az első vizsgam.Mondjàtok meg hogyan lehet ilyenkor lazitani? Elkelne most egy jó tanács, mert kissé osszezavar ha csak rá gondolok.Minden jól megy órán, jó lehetne mindig jobb is !De ma mikor a vizsgára gondoltam már ki voltam oran.Ti hogyan győztetek le a vizsgadrukkot?Előre is köszönöm!

 5. Sziasztok .Tegnap voltam forgalmi vizsgán tatabányán .Egy 80év kőrűli idűlt alkoholista úrnak nem nevezhető embert kaptam vizsgabiztosnak.Kb 3km útán egy sáváltásnál nem tetem indexet meg is buktam ez jogos oké.Majd itton már megnéztem a vizsgalapot hát olyan hibákat pontossan 7et beixelt ami nem fedte a valoságot (hasára űtőtt szeintem azt se nézte mit huzogat be )nem voltam neki szinpatikus ennyi .Sietett szeintem vissza a laposűveghez a vén kecske.El is vette a kedvemet egy időre.

 6. Nekem elsőre sikerült szerencsére, de mivel kb. 50 m-rel az indulás után lefulladtam, így azt hittem meg fognak buktatni, ezért kb. az esélytelenek nyugalmával folytattam a vizsgát, és arra gondoltam, milyen jó, hogy legalább végre úgy vezethetek, hogy nem szól bele közben senki. 🙂 Nekem ez segített a vizsgadrukk feloldásában.

 7. Egy forgalmi vizsgám volt, ami után elegem lett a vezetésből. Az ok: meglátszik rajtam a vizsgadrukk. Addig, míg nem úgy ülök a volánnál mint a, kedvenc tv néző fotelemben, a forgalomra pedig nem úgy tekintek mint egy jó filmre, alkalmatlan vagyok a vezetésre.
  Az oktatóm pedig a vizsga után közölte, hogy döntsem el, ezek után érdemes-e folytatnom.

 8. En mar tavaly levizsgaztam. Eleg para volt, de elsore ment 😁 fekprobaz ne felejtsetek el mer arra nagyon mennek , jobblez a gyalogosok es az elindulas is fontos azer index igazabol ha kocsog barmier megbuktat.

 9. Sziasztok!
  Részt vesztek a közlekedésben.?
  Figyeld a sofört és a forgalmat és tanulj belölle. A feleségem most jár vezetésre és azt mondtam neki, hogy csak a vezetésre és a forgalomra kell, hogy figyeljen, ilyenkor minden mást kikell zárni. Máskor is volt már ilyen helyzet az életben. Akkor, hogy csináltad? Hát most is így kell.
  Remélem ez segít!
  Sok sikert.

 10. Én most szerdán(22.én)vizsgázok. Már most kész ideg vagyok. 😣😣Ez az első vizsgám(remélem az utolsó is.)🤞🤞

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.